Dnia 09.11.2024 laboratorium nieczynne       

Jak witamina c wpływa na nasz organizm?

warzywa

 

Zapotrzebowanie na kwas L-askorbinowy, czyli popularną witaminę C zależne jest od płci i wieku. Wiele osób przypomina sobie o niej zwłaszcza w początkowej fazie przeziębienia. Warto sięgać po nią jednak na co dzień, ponieważ przynosi wiele korzyści dla organizmu człowieka. Mimo że łatwo ją dostarczyć spożywając odpowiednie ilości warzyw i owoców większość z nas nie pokrywa dziennego zapotrzebowania.

 

JAKIE KORZYŚCI PRZYNOSI ODPOWIEDNIA ILOŚĆ WITAMINY C W ORGANIZMIE?

Witamina C w organizmie człowieka działa wielokierunkowo, biorąc udział w wielu reakcjach biochemicznych. Do najważniejszych właściwości tego związku zaliczamy:

  • ochronę przed negatywnym wpływem promieniowania UVA,
  • syntezę kolagenu w warstwie skóry właściwej,
  • odbudowę tkanek podczas gojenia się ran,
  • ochronę przed chorobami serca i naczyń krwionośnych,
  • ochronę komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym,
  • obniżenie ryzyka rozwoju nowotworów,
  • zwiększenie przyswajania wapnia oraz wchłaniania żelaza,
  • pomoc w utrzymaniu zdrowych dziąseł.

 

​ZAPOTRZEBOWANIE I ŹRÓDŁA WITAMINY C

Ludzki organizm nie potrafi syntezować witaminy C, dlatego musi być ona dostarczana z pożywieniem. Zapotrzebowanie na witaminę C u dzieci wynosi 2 mg/1 kg masy ciała, u dorosłych to 1 mg/1 kg masy ciała, u kobiet w ciąży wzrasta do 1,5 mg. Kwas L-askorbinowy cechuje bardzo dobra rozpuszczalność, co sprawia, że jego wchłanianie przez organizm wynosi około 70-80%. W określeniu stanu zdrowia oraz ewentualnych niedoborów pomocne będą badania analityczne, które warto wykonywać regularnie.

Chcąc dostarczać odpowiednią ilość witaminy C, należy sięgać po owoce i warzywa. Warto spożywać je w postaci surowej, gdyż obróbka termiczna ma wpływ na rozkład witaminy C. Najwięcej tej witaminy znajduje się w aceroli (1000 do 4500 mg/100 g) i owocu dzikiej róży (250 do 800 mg/100 g). Duże ilości tego związku dostarczają:

  • czerwona papryka (125-200 mg/100 g),
  • natka pietruszki (269 mg/100 g),
  • brukselka (65-145 mg/100 g),
  • kalarepa (70-100 mg/100 g),
  • brokuł (65-150 mg/100 g),
  • kapusta (35-70 mg/100 g),
  • szpinak (40-84 mg/100 g),
  • czarna porzeczka (150-200 mg/100 g),
  • truskawki (46-90 mg/100 g),
  • kiwi (84 mg/100 g),
  • cytryna (40-60 mg/100 g).

 

NIEDOBÓR WITAMINY C

​Witamina C odgrywa istotną rolę w przebiegu prawidłowych procesów fizjologicznych, zapobiega także wielu chorobom. Trudność w gojeniu się ran, suchość skóry, krwawienie dziąseł to tylko niektóre z poważnych skutków niewystarczającej podaży witaminy C. Jeśli do niewystarczającej ilości kwasu L-askorbinowego w organizmie dojdzie stres lub palenie papierosów, może to mieć wpływ na rozwój wielu dolegliwości. Zatem dobrze jest przyjrzeć się swojej diecie i zastanowić się, czy produkty, które spożywamy, są bogate w tę dobroczynną substancję.